A vezércsel: könyv vagy sorozat?


Több helyen láttam, hogy mennyire sikeres A vezércsel c. sorozat, így elhatároztam, hogy mielőtt még én is megnézem, előtte elolvasom a könyvet.

 

Könyv tartalma: Elizabeth Harmon egy nyolc éves kislány, aki az édesanyja halála után árvaházba kerül. Összebarátkozik a gyermekotthon gondnokával, aki megtanítja őt sakkozni. Korán kiderül, hogy Beth mennyire tehetséges a sakkban. Nyereséget nyereségre halmoz, de sajnos az alkohol rabjává is válik közben…

 

Innentől ez a bejegyzés spoilereket fog tartalmazni, így ha esetleg még nem láttad vagy olvastad volna A vezércselt, csak akkor olvass tovább, ha ez nem zavar.

 

Három kedvenc szívmelengető pillanatom a könyvben (és a sorozatban):

1. A könyv közepe felé attól féltem, hogy el kell felejtenem Jolenet és Mr. Shaibel-elt. Mikor azt hittem soha nem tudom meg mi történt velük a 10 év alatt, Beth végre felhívta Jolenet, mert úgy érezte, hogy csak ő segíthet neki. Ez a sorozatban másképp volt, ott Jolene meglepetésszerűen beállított Beth-hez.

2. Behtről írt cikkek és képek kollázsa Mr. Shaibel falán a pincében.

3. Amikor Benny felhívta a Moszkvában tartozkódó Beth-t, és nem csak Benny, de ott volt minden sikeres amerikai sakkozó, akik órákon keresztül gondolták végig az összes lehetséges sakk lépést. Benny egyszer azt mondta, hogy az oroszok azért a legjobb sakkozók, mert ők egy csapatként versenyeznek, míg az amerikaiak individualisták. Erre jól rácáfoltak a végén, és nagyon tetszett, hogy ez így történt.

 

Idegtépő jelenetek: a történet végén, mikor elnapolták a fontos versenyt, és amikor Borgov döntetlent ajánlott Bethnek. Reméltem, hogy nem fogja elfogadni, hisz Beth a sakkozáson kívül már csak a nyereséget szereti jobban.

 

A SOROZAT:

A NETFLIX által megfilmesített változatban Elizabeth Harmon szerepében Anya Taylor-Joy van, akinek nagyon örültem. Ezért a szerepért meg is nyerte a Golden Globe „A legjobb színésznő” díjat. A sorozat összesen 7 részből áll, így akár pár nap alatt is megnézhető.

Úgy gondolom, hogy a sorozat tökéletesen hozta a könyv hangulatát és a cselekményét. Azonban van néhány kevésbé fontos, és jelentősebb különbség a könyv és a sorozat között. Ezek nem zavartak annyira a sorozat nézése közben.

 

Főbb különbségek:

1. a könyvben nem ismerjük meg Beth szüleit, csak annyit tudunk meg, hogy az anyukája autóbalesetben meghalt, és a kis Beth nem ült a kocsiban akkor. Azt sem tudjuk, hogy a baleset szándékosan történt.

Nem mentek el Jolene-nal a régi lakókocsihoz, ahol a sorozat szerint az anyukájával éltek.

2. Párizsban Borgovval szemben veszít- ez így van a könyvben és a sorozatban is. Viszont a könyvben egy csepp alkoholt sem ivott, nem gyógyszerezte be magát. Külön ki is emeli, hogy teljesen tiszta volt az elméje, mégsem tudta legyőzni az ellenfelét. A sorozatban ez nem így történt. Ott Cloe meglátogatja őt a hotelben, és lehívja magához inni a bárban. (A könyvben egyszer találkozunk Cloeval, mégpedig Benny lakásán New Yorkban.)

Úgy gondolom teljesen különböző értelmezése van ennek. Az eredeti történet szerint ez azt jelenti, hogy van még mit gyakorolnia Bethnek, viszont a sorozat szerint meglett volna rá az esély a nyerésre, ha nem lett volna másnapos. Ez a veszteség mélyen megérintette Betht, és újra az alkoholhoz nyúlt. Abba akarta hagyni a sakkot, hisz az emberek többségének sikerül a sakk nélkül élnie, neki miért ne menne?

3. Townes: a könyv nem említi, hogy egy férfival osztozkodik a hotel szobáján, és nem is volt Oroszországban tudósítani.

 

Látszik, hogy nincs annyi különbség az eredeti történet és a könyvadaptáció között. Sőt, voltak olyan jelenetek, ahol szinte szóról szóra ugyanazt mondták el a színészek, ami a könyvben is le volt írva.


Ajánlom-e a könyvet olyannak, aki nem tud vagy nem érdekli a sakk?

IGEN. A könyvben elég részletesen vannak leírva Harmon játszmái, de szerintem egyáltalán nem zavaró. A sakk van a középpontban, de nem erről szól az egész történet, hanem arról hogyan változik meg az elején tragikusnak tűnő élete, a felnőtté válásról és önmaga felfedezéséről.

 

Ti esetleg láttátok vagy olvastátok már a történetet? Nektek hogy tetszett?

 

Maradjatok nyitottak és kíváncsiak!

Samas

 

#samasgondolatai

0 Megjegyzések