#HijabisFightBack



Június közepén kezdett felröppeni az a hír, hogy Belgium betiltaná a kendő viselését a felsőoktatási intézményekben. A felháborodott emberek először az interneten a #HijabisFightBack és a #TouchePasAMesEtudes (Ne zavard meg a tanulmányaimat) hashtagek alatt kezdtek el tiltakozni az új törvény ellen, majd július 5-én sokan kivonultak az utcára. Sokan tiltakoztak olyan táblákkal, mint a „Hol a szabadság, ha nem viselhetem azt, amit akarok?” vagy „Ne ítélj meg senkit sem a kinézete alapján!”.


Sajnos az alkotmánybíróság azonban az ítélet során fenntartotta, hogy a kendő betiltása a felsőoktatásban nem ellentétes az alkotmánnyal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

A CCIB (The Collective Against Islamophobia in Belgium), azaz „Az iszlámfóbia ellen Belgiumban” szerint ez „az alapvető jogok példátlan megsértésére utal a vallási és filozófiai meggyőződések tekintetében”. Szerintük Belgium nem tartja tiszteletben az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásait, és nem tartja be a hallgatókkal szembeni megkülönböztetésmentesség alapvető elveit.  Ezen kívül „fenntartja az oktatási rendszerünkben a strukturális diszkriminációt, és sok kendőt viselő muszlim felnőtt nőt bizonytalanságba helyezi, vagy a társadalom peremére hagyja.”


Egy feminista mozgalom vezetője, Fatima Zohra Ait El Maâti (ő látható a bejegyzés elején látható rajzon) a belga rádióban azt mondta, hogy „a kendő viselésének betiltása komoly hatással van az oktatásra és az önrendelkezéshez való joghoz. Diákok százai adhatják fel a tanulmányaikat emiatt.”

Pedig a kendő csak egy anyagdarab. Megmutatja, hogy a viselője muszlim, de ennek nem szabadna semmit sem befolyásolnia, főleg nem a tanulmányokban. A kendő számomra az identitásom egy része. El sem tudom képzelni milyen nehéz lehet most a belga lányoknak ez a helyzet, de remélem nem is fogom soha megtapasztalni.

Nem tudni mi lesz a következő lépés. Viszont az már biztos, hogy sikerült változást hozni- több egyetem is elutasította a korlátozást. A Leuveni Katolikus Egyetem azt nyilatkozta, hogy továbbra is üdvözli a hallgatókat „nemtől, származástól, társadalmi státusztól, vagy kendőtől függetlenül.”   Viszont még mindig vannak intézmények, ahol támogatják ezt a törvénymódosítást a látható vallási szimbólumok általános tilalmára utalva. Sajnos ezt más európai ország is alkalmazta hasonló tilalmak bevezetésére. 


Érdekesség, hogy a világ első egyetemét egy muszlim nő, Fatima Al-Fihri alapította Fez-ben, Marokkóban. Az egyetemén, az Al-Qarawiyyin-ban nők is tanulhattak. Azóta 1161 év telt el, mégis vannak országok, ahol korlátoznák a nők tanulmányait egy olyan dolog miatt, aminek semmi befolyással nem kéne lennie ebben.

 

Mi lenne, ha végre elfogadnánk, hogy különbözőek vagyunk és mindenki békében élne egymás mellett? Miért olyan nehéz ez? Miért annyira fontos, hogy ki hogyan öltözködik? Miért kell folyamatosan úgy éreznem, mintha visszamentünk volna a múltba? 2020-ban élünk, mégis olyan dolgokkal foglalkozunk, amire eddig azt hittem, hogy már rég megoldást találtunk és túlléptünk rajta.

 

Maradjatok nyitottak és kíváncsiak!

Samas



(A blogbejegyzésben szereplő képeket Igor Pliner készítette, az elsőt viszont én.)

0 Megjegyzések